Att få orgasm är fantastiskt, men det är långt ifrån alla som faktiskt får uppleva den där otroliga känslan som sköljer över en när man når klimax. I den här artikeln förklarar vi vad orgasm är, hur man uppnår den och hur den känns. Vi diskuterar även hur ofta män och kvinnor uppnår orgasm och hur vanligt det är att uppnå den samtidigt med sin partner.

Vad är en orgasm, hur får man den och hur känns den?

Låt oss börja med att förklara vad en orgasm är. En orgasm är höjdpunkten i den sexuella akten, det vill säga då den sexuella spänning som byggts upp når sin topp och njutningen blir extraordinär. Detta brukar även kallas att nå klimax. När män får orgasm får de oftast utlösning i samband med den, något som kvinnor vanligtvis inte får.

Män får oftast orgasm genom stimulering av penis – antingen vid samlag, smekning eller oralsex. Ett annat sätt för en man att få orgasm är genom analmassage. Han får då en så kallad “analorgasm”. Genom anala lekar kan man nå mannens prostata som visat sig vara en källa till fantastiska orgasmer.

Kvinnor kan uppleva många olika typer av orgasmer, och de självklara områdena som förknippas med orgasm är g-punkten och klitoris. Förutom genom stimulans av klitoris och g-punkten kan kvinnan också nå klimax genom anal stimulering, stimulation av bröst och bröstvårtor och genom kyssar eller beröring av andra erogena zoner så som mage, lår eller öron. Kvinnan kan även få fontänorgasm, en så kallad sprutorgasm. Detta är egentligen inte är en typ av orgasm utan då kvinnan får utlösning under sex. Denna utlösning är en vätska som kommer från urinröret. Anledningen till att fontänorgasmen inte räknas som en orgasm är för att kvinnan kan få utlösningen utan att nå klimax. Alla kvinnor kan få fontänorgasm men det betyder inte att alla kommer att få uppleva en.

Hur en orgasm känns är en högst subjektiv fråga då många upplever den på olika sätt. Det kan också vara så att känslan av en orgasm skiljer sig från gång till gång. Ena gången kan den kännas okej, medan den nästa gång kan vara helt fantastisk. En orgasm kan också kännas annorlunda beroende på om du smeker sig själv, någon utför oralsex på dig eller om du har samlag.

Är målet med sex alltid att få orgasm?

Förmodligen har du tidigt i livet, kanske under sexualkunskapen i skolan eller genom pornografin, fått bilden av att målet med sex alltid är att få orgasm. Ja, de allra flesta, både kvinnor och män, önskar få orgasm vid samlag men hur många är det egentligen som faktiskt får uppleva denna intensiva njutning?

Enligt studier som gjorts bland heterosexuella kvinnor och män har det visat sig att män nästintill alltid får orgasm vid samlag med en kvinna, medan ungefär 65% av kvinnorna får orgasm med en manlig partner. Homosexuella män kommer också nästintill alltid och homosexuella kvinnor får även de orgasm ofta. Att så pass många heterosexuella kvinnor aldrig uppnår klimax under samlag kan bero på följande; bristande kommunikation samt mäns okunskap om den kvinnliga kroppen och den kvinnliga orgasmen. Tyvärr är det många kvinnor som upplever att så fort killen kommit så är det klart, något som givetvis kan kännas frustrerande och orättvist.

Att nå klimax samtidigt – är det möjligt?

Att du och din partner lyckas komma samtidigt hör snarare till ovanligheten än vanligheten. 9 av 10 gånger når den ena klimax före den andra, hur mycket man än önskar få uppleva detta härliga ögonblick samtidigt. Givetvis ska den som kommer först se till att sin partner också bli nöjd. Att bara tänka på sig själv och sin egen njutning när man har partnersex är inte rätt. Har din partner svårt för att komma eller bara behöver lite längre tid bör du fortsätta penetrera eller smeka. Man kan också ta tillfället i akt och gå på upptäcktsfärd. Leta efter rätt knappar att trycka på och vips så har ni kanske hittat en punkt som får partnern att komma som aldrig förr. Ge varandra tid, alltid!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *