Kärlek var enklare när man var liten. Allting var så definitivt och enkelspårigt. Man var kär i någon, eller så var man inte det. Antingen var man tillsammans (eller “ihop”, beroende på vart du växte upp) med någon, eller så var man inte det. När man frågade chans på någon fick man alltid ett definitivt “ja” eller “nej”. Att kryssa i “kanske” i lappen var för fega töntar som egentligen ville säga nej men inte vågade. 

Sen kom vuxenlivet och helt plötsligt var kärlek och samliv det mest komplicerade som finns, speciellt i början. Man måste spela sin kort rätt, hålla inne sina fisar, charma och imponera. Allt utan att avslöja hur man faktiskt känner för då är man för lättfångad och mindre intressant. Hur fånigt låter inte det? “Jag gillar dig men jag kan inte säga något för då kanske du inte gillar mig.” Idioti! Men, så kom det amerikanska påhittet “date” in i bilden och plötsligt blev kärlekslivet betydligt mycket enklare igen!

Att dejta innebär, i praktiken, att förutsättningslöst träffa någon i syfte av att avgöra om ni har personlig kemi. Eller om ni skulle kunna tänka er ha sex med varandra. Det hela beror på vad du vill åstadkomma. Men generellt sett är syftet med “att dejta” att träffa nya människor, i en lite mer romantisk miljö, för att kunna hitta någon som du kanske vill ta nästa steg med. Har ni någonsin sett en romantisk komedi eller TV-serier som “How I Met Your Mother” så vet ni precis vad jag menar.

Hur bjuder man ut någon dejt?

Men, innan man kan börja dejta behöver man antingen bli utbjuden eller bjuda ut någon på en dejt. Att bli utbjuden kräver dock ingen större förberedelse. Du behöver mest stå där och se glad ut. Däremot behöver du mod, självförtroende och lite is i magen för att våga bjuda ut någon och det finns alltid en risk att du blir avvisad. Så vad är det bästa sättet att bjuda ut någon på dejt och samtidigt minimera risken att bli avvisad?

Oroa dig inte för svaret, bara ställ frågan rakt ut. 

Skämt åsido. Det kan vara läskigt att bjuda ut någon på dejt, speciellt om man inte är van vid det. Det bästa sättet att övervinna din rädsla för att bjuda ut någon är att bara riva av plåstret och ställa frågan rakt ut. 

Här har du några fraser du kan använda när du bjuder ut någon på dejt. Tänk på att det inte nödvändigtvis behöver vara face-to-face, det går bra att bjuda ut någon via SMS eller Messenger också. 

  • Jag gillar dig. Skulle du vilja ta en kaffe med mig efter jobbet?
  • Jag skulle vilja lära känna dig lite bättre. Kan jag få bjuda dig på en öl någon gång?
  • Får jag lov att bjuda dig på middag någon gång?

Släng ut frågan och se vad som händer. En dejt behöver inte alltid betyda något mer än vad det är – en trevlig kväll ihop där ni får lära att känna varandra bättre. Skulle ni känna en gnista så är det bara att bjuda ut igen och då är isen redan bruten. Skulle det däremot inte kännas bra så vet du och kan gå vidare utan att behöva grubbla över vad som hade hänt om du bara hade vågat fråga. 

Tänk bara på att vara transparent med dina avsikter. Det finns inget värre än någon som tror att ni är på dejt bara för att de bjuder dig på lunch. Ni är inte skyldiga varandra ett skvatt bara för att ni ses och tar en öl ihop. Möjligtvis lite pengar, men där stannar det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *