Någonting som googlas på flitigt är hur ofta par har sex. Kanske undrar man av rent intresse eller så vill man veta för att man tror att andra har sex oftare än en själv. Enligt flertalet undersökningar har man kommit fram till att par i genomsnitt har sex 1-2 gånger i veckan. Detta är en genomsnittlig siffra, det finns de som har sex betydligt oftare eller mer sällan än så.

Hur ofta bör man ha sex i ett förhållande?

Hur ofta par har sex beror på många faktorer, bland annat ålder, var man befinner sig i livet, hur länge man varit tillsammans och vilken sexlust man har. Det är till exempel ingen nyhet att det nyförälskade paret har sex oftare än paret som varit tillsammans i 15 år. Det finns heller ingen siffra som pekar på hur ofta man bör ha sex i en relation, det vill säga en siffra som anses vara det normala. En del har sex nästan dagligen medan andra har det ett par gånger i halvåret – och båda paren kan vara precis lika nöjda med sitt sexliv.

Hur får man ett bättre sexliv?

Något som kan vara problematiskt och skapa oro i ett förhållande är när den ena partnern har högre sexlust än den andra, och detta är inte särskilt ovanligt. Det kan vara så att den med mindre sexlust helt enkelt bara inte känner ett behov av att ha sex lika ofta som den andre, eller så kan lusten ha minskat under livets gång på grund av stress eller andra faktorer. Oavsett situation så är det viktigt att kunna prata om det. Kanske kan ni hitta en lösning som passar er båda?

I vissa (kanske till och med många) fall handlar det om att sex med ens partner inte längre är lika spännande efter flera år tillsammans. Ni kör på i samma mönster år ut och år in – samma tid, samma plats, samma ställning –  och givetvis är det då inte lika upphetsande och spännande längre. Vilken tur då att det finns mängder med saker ni kan göra för att finna gnistan igen; kör förspel, testa nya ställningar, ha sex på nya platser (behöver inte vara utomlands utan räcker oftast att ta det till soffan eller duschen), använd sexleksaker, prata snusk med varandra. Ja, listan kan göras lång. Oftast krävs det inte mer än att bryta ett ständigt återkommande mönster. Men viktigast av allt, ta er tid för varandra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *