Dildon är en av de äldsta och mest populära sexleksakerna för både män och kvinnor. Denna fallos-formade sexleksak har skänkt njutning till mänskligheten i över 30 000 år och har tillverkats i allt från sten till silikon. De senaste åren har dildo-marknaden fullkomligt exploderat och idag finns det fler sorter, färger och storlekar än någonsin förr. Med ett så brett utbud kan det vara svårt för dig som planerar att inhandla din första dildo att veta vilken du ska välja. I denna artikel guidar vår sex-expert Jennifer Rydén dig i hur du ska tänka för att hitta en dildo som passar dig, din kropp och dina behov.

Välj rätt storlek på din dildo

Det är en seglivad myt att storleken inte har någon betydelse. Alla människor är olika och tycker om olika saker. Därför är det också självklart att olika människor uppskattar olika typer av stimulering.

När det är dags att välja dildo är storleken en av de första egenskaperna du behöver ha i åtanke. Man kan dela upp en dildos storlek i två  delar för att göra det lite enklare att identifiera rätt storlek. Dessa är: Tjocklek och längd. 

Tjockleken är viktigast

Många nybörjare väljer att främst titta på längd när det är dags att välja dildo. Detta är ett stort misstag då längden kan ge dig en falsk bild av hur stor dildon är. Att välja rätt tjocklek är mycket viktigare än att välja rätt längd.

För dig som är ny till anal eller vaginal penetrering rekommenderar vi att du väljer en smalare dildo. En tjock dildo är svårare att positionera och kan orsaka både smärta och obehag om den används på fel sätt eller vid fel tillfälle. Välj istället en smalare dildo som ger dig utrymme att experimentera och hitta nya ställningar att njuta av! Dessutom är smalare dildos oftast lite kortare och kotsar, generellt sett, mindre pengar än de större och grövre modellerna – vilket gör att du kan prova dig fram utan att behöva spendera allt för mycket pengar.

Längden

Som jag nämner ovan så är längden ofta det första folk tittar på när de ska köpa en dildo. När du ska bedöma vilken längd din dildo ska ha finns det två aspekter du bör ha i åtanke.

  1. Den genomsnittliga penisstorleken i världen ligger på cirka 13 cm.
  2. Du kan själv välja hur djupt du vill bli penetrerad när du använder en  dildo så se till att du har tillräckligt med utrymme för att greppa produkten och använda den effektivt. Titta på produktspecifikationen och se om tillverkaren har inkluderat dildons “införbara längd” så blir det enklare att hitta förstå hur lång din dildo egentligen är. 

Så väljer du rätt material

När du har ett hum om vilken storlek du är ute efter kan det vara en bra idé att fundera över vilket material du ska välja- Här är några tips du kan ha i åtanke när du shoppar.

Undvik ftalater

Ftalater är ett samlingsnamn för ämnen som är baserade på ftalsyra. Detta ämne förekommer främst i mjuka och gel-liknande dildos och bör undvikas då de kan läcka ut ur materialet och ha skadliga hälsoeffekter. Är du intresserad av en mjukare eller gel-liknande dildo bör du alltid säkerställa med återförsäljaren att produkten i fråga är fri ftalater!

PVC och latex

Till skillnad från ftalater kommer inte PVC eller latex att läcka ut i din kropp. Däremot är produkter i dessa material oftast porösa vilket gör att de lätt kan bli en bakteriehärd. Eftersom det är så svårt att få dessa produkter helt rena rekommenderar vi att du antingen undviker dessa produkter helt eller använder en kondom och tvättar produkten noga efter användning. 

Silikon är det bästa gummi-alternativet

Om du verkligen vill ha en flexibel dildo är det bäst att försöka hitta en som är tillverkad i 100% silikon. Dessa produkter är enkla att rengöra, varar länge och är säkra att använda. Tänk bara på att undvika silikonbaserade glidmedel och kondomer när du använder en silikondildo. 

Hårda dildos

För dig som letar efter en lite styvare upplevelse kan en metalldildo eller en glasdildo vara ett bra alternativ. Dessa produkter är oftast lite smalare och är utformade för att stimulera din g-punkt eller prostata, hellre än att likna en penis. Både glas- och metalldildos är enkla att rengöra, säkra att använda och varar väldigt länge.

Vilken typ av dildo ska jag välja?

Börja med en rak dildo

Vilken typ av dildo du ska välja beror helt på hur du tänkt använda den. Är du väldigt oerfaren och tittar på din första dildo är det nog bäst att försöka hålla det enkelt och börja med en lite vanligare, rak dildo.

Analadildo

Är du intresserad av anal stimulans finns det ett stort utbud av analdildos som är speciellt utformade för att ge dig anal stimulans. Även anala dildos finns i smalare instegsmodeller och är oftast utformade på ett sätt som gör det enkelt för dig att både föra in och använda dildon.

Självklart kan även lite enklare, raka dildos användas vid anal stimulans. Dock rekommenderar vi att du har separata dildos för anal och vaginal stimulans för att minska risken för urinvägsinfektioner.

Dildo med sugpropp

Generellt sett är sugproppsdildos bra för dig som är lite mer van vid penetrering och som ägt en dildo tidigare. Men även om du är på jakt efter din första dildo kan en sugproppsdildo vara ett bra alternativ för dig. Med en sugproppsdildo kan du enkelt ta tag i sugproppen och använda denna som ett handtag vilket ger dig bättre grepp och gör det enklare för dig styra penetrationen.

När du sedan känner dig redo att experimentera med sugproppsfunktionen kan du enkelt fästa din dildo mot en blank yta och öva på att rida den eller prova på doggystyle på egen hand innan du provar med en partner. 

Slutsats

Att välja dildo kan vara svårt om man inte vet vad man letar efter. Därför är det bäst om du försöker känna dig fram till en storlek, form och ett material som du tror kan passa dig. 

Är du oerfaren kan en smal dildo vara ett bra sätt att börja experimentera med vinklarna som känns bäst för dig. Vill du ha mer kontroll över stimulansen kan en sugproppsdildo, eller en annan dildo med ett tydligt utformat handtag, vara ett bra alternativ för dig. Kom ihåg att längden inte är det viktigaste. 

Oavsett om du är en erfaren dildo-användare eller är på jakt efter din första löspenis bör du undvika produkter som innehåller ftalater och istället välja ett kroppssäkert material som silikon, metall eller glas. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *